Wat is en doet een doula?

Een doula is een ervaren en kundige vrouw die ondersteuning biedt tijdens de zwangerschap, de bevalling en de periode erna op fysiek, emotioneel en mentaal gebied. Het is een eeuwenoud gegeven dat barende vrouwen ondersteund worden door vrouwen. Sinds de jaren 80 wordt een doula steeds vaker gevraagd. Niet ter vervanging van de partner, maar juist om het geboorteteam te versterken. De doula ondersteunt bij zowel thuisbevallingen als bevallingen in het ziekenhuis.  

Tijdens de zwangerschap leer je de doula kennen en bouw je een vertrouwensband met haar op. Zij helpt jou (en jouw partner) met het voorbereiden op de bevalling en kent al jouw wensen. De doula blijft de gehele bevalling bij je en dat kan heel fijn zijn als je steeds wisselende verloskundige of verpleegkundigen naast je hebt. Je kunt overwegen een doula in te huren als je tijdens je bevalling graag continue support wilt. Ook kun je een doula inschakelen als je opziet tegen de bevalling, als je geen partner hebt of als hij/zij kan er niet bij zijn. En als je het fijn vind dat iemand jouw of jullie wensen rondom de bevalling ‘bewaakt’. De doula werkt samen met de partner, de verloskundige en/of arts en de kraamzorg/verpleegkundige.

Een doula ondersteunt jullie op een niet-medische manier. De doula blijft gedurende de gehele bevalling aan de zijde van de barende vrouw. Een doula zal tijdens een bevalling er alles aan doen om de rust te bewaren en zowel de vrouw als haar partner een helpende hand te bieden. Een doula coacht, spreekt je moed in, luistert naar je en stelt je gerust. Ze helpt je met ontspannen (door bijvoorbeeld te masseren), jouw ademhaling, bevalhoudingen, grenzen en wensen bewaken en alles wat er nodig is.